ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η συνοικία κύτταρο της πόλης

Γράφει: Αθηνά Σούλη- Τόλη

Καθώς η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές φτάνει στο τέλος της, νιώθω την ανάγκη να απαντήσω δημόσια σε ερωτήσεις που συνήθως μου θέτουν οι πολίτες.

Γιατί αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά;

Πιστεύω στην κοινωνία των ενεργών πολιτών, αυτών που προσφέρουν ανιδιοτελώς και με γνώμονα το κοινό καλό του τόπου, αυτών που διακρίθηκαν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν προωθούνται μόνο από κομματικούς μηχανισμούς. Πολιτών που προσπαθούν για μια αξιοκρατική κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους, με σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και με  σεβασμό στις δαπάνες του δημόσιου χρήματος, με ευαισθησία και κοινωνική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, τους χρόνια άνεργους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πιστεύω στον σημαντικό ρόλο των ενεργών πολιτών,  ώστε να διορθώσουμε παθογένειες που ταλαιπωρούν την πόλη μας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση. Η συμμετοχή στα κοινά εδραιώνει και εμβαθύνει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Κατά τον Αριστοτέλη,  για να έχει κάποιος δικαίωμα να φέρει τον τίτλο του πολίτη και να λογίζεται οργανικό μέλος μιας κοινωνίας, πρέπει να μην τον απασχολεί μόνο το ατομικό του συμφέρον, αλλά να διευρύνει τις δραστηριότητες του προς όφελος του κοινού καλού.

Θεωρώ υποχρέωσή μου. να διαθέσω μέρος του χρόνου μου για να προσφέρω με τις όποιες δυνάμεις διαθέτω  στην κοινή προσπάθεια να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, να οδηγήσουμε την πόλη μας σε μια νέα εποχή, με χρηστή διοίκηση, αξιοκρατία, διαφάνεια στη χρήση του δημόσιου χρήματος, εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών,  αξιοκρατία στις προσλήψεις. Είναι επιτακτική ανάγκη ο δήμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ για δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει η δική μας παράταξη;

Ο επικεφαλής της παράταξής μας, είναι ένας άνθρωπος που σε όλη την πορεία της ζωής του, δεν παρέκκλινε από τις αρχές του. Θέτοντας ως  επίκεντρο του ενδιαφέροντος του τον άνθρωπο, τις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, πρόσφερε στην κοινωνία τόσο με την πολιτική του δράση σε δύσκολες εποχές όσο και με την επιστημονική του κατάρτιση  και την άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού. Επιπλέον ο Μωυσής Ελισάφ είναι μια χαρισματική προσωπικότητα με οργανωτικές και κοινωνικές δεξιότητες. Χαίρει εκτίμησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ταυτόχρονα διαθέτει  μια ομάδα αξιόλογων, δυναμικών, καλά καταρτισμένων ο καθένας στον τομέα του ανθρώπων, οι οποίοι με συλλογικό πνεύμα δούλεψαν πολλούς μήνες πριν καταθέσουν τις προτάσεις τους  για τα Γιάννενα της Νέας Εποχής.

Τα Γιάννενα της ψηφιακής εποχής, με εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες, με ευέλικτες μορφές παροχής υπηρεσιών στους πολίτες ώστε να μην ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία, αλλά και με ευαισθησία και κοινωνική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, τους χρόνια άνεργους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα Γιάννενα της αξιοκρατίας, της σωστής αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού , με ίσες ευκαιρίες για όλους,  με  εξ ορθολογισμό  των δαπανών.

Τα Γιάννενα με οικολογική συνείδηση,  με έργα που θα εκμεταλλευτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τα Γιάννενα της εξωστρέφειας, με άμεση αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ για δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας και των εμπορικών συναλλαγών και συνεργασιών με χώρες του εξωτερικού, της τουριστικής ανάπτυξης ως σταυροδρόμι μεγάλων οδικών αξόνων, της διακίνησης επιστημονικής γνώσης ως συνεδριακός προορισμός και ως απόρροια διεπιστημονικών συνεργασιών με σχολές του εξωτερικού.

Σε μια περίοδο όπου η συμπεριφορά μεγάλου μέρος των πολιτικών έχει απογοητεύσει τον κόσμο και έχει συμβάλει σε μια επικίνδυνη για το μέλλον της Ελλάδας απαξίωση της πολιτικής, άνθρωποι σαν τον Μωυσή Ελισάφ, αποτελούν μια νέα ελπίδα για την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας και εγγύηση για μια ποιοτική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τι μπορώ και τι προσδοκώ να προσφέρω στο δήμο σε προσωπικό επίπεδο.

Τα κοινοτικά συμβούλια, στα οποία θέτω την υποψηφιότητά μου, θα μπορούν να πραγματοποιούν συνελεύσεις κατοίκων της περιοχής και γενικότερα να λειτουργούν ως ένας λαϊκός συμμετοχικός θεσμός, αποτελώντας μια δημοκρατική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Μωυσής Ελισάφ έχει τονίσει ότι θα δώσει στα κοινοτικά συμβούλια αρμοδιότητες ώστε να μπορούν να δρουν αποτελεσματικά και να αποκαθιστούν άμεσα ζημιές της δημοτικής περιουσίας.

Δέσμευσή μου, η συνεχής παρουσία σε γειτονιές, ώστε να ενημερώνομαι σχετικά με τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των δημοτών για να μπορώ να ενημερώνω τα αρμόδια όργανα του δήμου και να προτείνω λύσεις για την  άμεση αποκατάσταση τους. Προσωπικό μου στοίχημα, η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών στην ανακύκλωση των οικιακών αποβλήτων. Ως εκπαιδευτικός, πιστεύω ότι ο ρόλος του σχολείου είναι σημαντικός για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και για το σκοπό αυτό θεωρώ απαραίτητη τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και τη συνεχή διοργάνωση περιβαλλοντικών καθώς και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων ευαισθητοποίησης για κοινωνικά θέματα.

Οι καθαροί και καλά συντηρημένοι δρόμοι και πεζοδρόμια είναι η βασική προϋπόθεση μιας πόλης που σέβεται τους πολίτες της και που αναζητά τρόπους να αναπτυχθεί τουριστικά. Αύξηση των κάδων ανακύκλωσης, με προσθήκη των ειδικών καφέ κάδων για χαρτόνι κυρίως για τις εμπορικές περιοχές και δημιουργία περισσότερων δικτύων διαλογής των απορριμμάτων καθώς και συνεχή παρουσία εργαζομένων στην καθαριότητα των δρόμων για να τους διατηρούν καθαρούς. Δημιουργία πολιτιστικών κέντρων στις γειτονιές για τη διοργάνωση κοινωνικών δράσεων, όπως συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για ενημέρωση πάνω σε θέματα σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας της λίμνης και για την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε ιστορικά θέματα για να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας. Τέλος δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων με στόχο τη δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης των νέων. Η σύνδεση εκπαίδευσης και κοινωνίας, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η ενεργός συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της συνοικίας, είναι οι δράσεις στις οποίες προσβλέπω,  ώστε να δημιουργήσουμε συνειδητοποιημένους πολίτες που θα συμβάλουν αργότερα στην καταπολέμηση και εξάλειψη στρεβλώσεων.

 

You may also like